Publicat el 26 d'abril de 202126.04.2021
Ajuntament

Condemna dels fets

La setmana passada es van fer públics dos vídeos de baralles que havien tingut lloc a Alella que ràpidament van corre per les xarxes socials i dels quals alguns mitjans de comunicació d’àmbit estatal se n'han fet ressò.

En els dos vídeos es pot veure un grup de persones joves observant com d'altres s'agredeixen.

Des de l'Ajuntament d'Alella volem compartir la nostra preocupació pels fets ocorreguts. No podem tolerar que Alella, un poble tranquil i amb una societat oberta i cohesionada, pugui ser la seu d'aquestes actituds.

Considerem especialment greus els fets per les agressions físiques que s'hi reprodueixen i per l’ús d'una porra extensible (que té consideració d'arma prohibida i només pot ser utilitzada per agents de policia específicament formats).


Tanmateix, també veiem amb consternació que en ambdues situacions els fets tenen lloc sota l'aixopluc d'una aglomeració de persones que actuen com si fossin “el públic d'un espectacle” i que lluny d'intentar aturar els fets, avisar a les autoritats o auxiliar a les víctimes, el contemplen els graven o en fan fotos.

Respecte als fets

D'una banda, i respecte al vídeo que té lloc al carrer Santa Teresa, els fets van passar el dia 11 d'abril i l'endemà mateix la Policia Local i els Mossos d'Esquadra van obrir diligències policials conjuntes que van portar a la detenció de l'agressor principal (malgrat que posteriorment la fiscalia en va determinar la posada en llibertat) i també la localització i confiscació de la porra extensible. Ara els fets estan pendents de judici. 

D'altra banda, respecte al vídeo que té lloc a la Porxada del Mercat, cal aclarir que és anterior al primer vídeo, ja que va tenir lloc al voltant de la Setmana Santa passada. Tan bon punt es va tenir coneixement dels fets, la Policia Local i els Mossos d'Esquadra van incorporar aquest nou vídeo a les diligències policials per tal de prosseguir com ja van fer amb el primer vídeo que s'havia difós. 

Cal també fer l'aclariment que totes les persones que apareixen en els dos vídeos són menors, la majoria són d'Alella, però també hi ha una part del Masnou i d'altres poblacions. 


Actuacions policials

Arran d'aquests fets, les actuacions conjuntes de la Policia Local i dels Mossos d'Esquadra, tenen una doble missió.

  • En primer lloc, garantir la seguretat ciutadana. Aquesta ha estat sempre una prioritat per l'Ajuntament d'Alella i és el principal àmbit d'actuació dels cossos de seguretat. Alella té un índex delinqüencial (determinat per la comparativa del total de delictes que tenen lloc al nostre municipi) molt baix. Possiblement per això, fets com els dels vídeos tenen encara un major impacte a la nostra societat. Des de la Policia Local i Mossos d'Esquadra s'han reforçat els esforços destinats a la seguretat ciutadana. Per això s'han incrementat les patrulles d'agents policials, tant uniformats com de paisà, i s'han establert operatives específiques de seguiment d'aquests fets.
  • En segon lloc, les diligències policials arran dels vídeos van dirigides a aclarir els fets que es recullen en aquestes imatges, establir altres aspectes del context dels fets, identificar la totalitat de persones que hi apareixen i donar trasllat dels delictes a la Justícia. 

Actuacions en altres àmbits

Enguany l'Ajuntament ha posat en marxa una Taula de Convivència que des d’àmbits tan diversos com Policia Local, Joventut, Serveis Socials o Equitat, es coordinen i executen mesures dirigides a millorar la convivència en el nostre municipi des d’àmbits educatius, socials o culturals.

Més enllà de les actuacions que han de ser policials, cal tenir molt present altres mesures de tarannà més social que ens han de permetre evitar futurs casos, més quan tenim davant a persones menors.

Algunes de les mesures plantejades a la Taula ja fa unes setmanes que estan actives, com la realització de tallers informatius dins de l'Institut o la creació de rutes d'educadors/es de carrer pels punts de trobada dels joves. D'altres són noves arran dels vídeos, com la citació de totes les persones menors que van actuar de “públic” amb els seus responsables legals.


Convocatòria d'un Directe amb l'Alcalde

Des de l'Ajuntament entenem i compartim la preocupació ciutadana arran dels greus fets gravats en els vídeos i que circulen per les xarxes socials. Aquest comunicat pretén donar informació i comunicar que l'Ajuntament va activar des de primer moment totes les vies i mesures al seu abast per donar resposta a aquesta situació. 

Tanmateix, entenem que moltes persones pugueu tenir dubtes i volem donar-vos l'espai per poder expressar les vostres inquietuds a través d'un Directe amb l'Alcalde específic per parlar d'aquest tema que tindrà lloc demà dimarts 27 d'abril a les 19h al Facebook de l'Alcalde.