Publicat el 19 d'abril de 202119.04.2021
Can Manyé i Germans Trias (Autoria: Adolf Alcañiz)


L'Hospital i l'Institut de Recerca Germans Trias (IGTP) i l'Ajuntament d'Alella, a través l'Espai d'Art i Creació Can Manyé, han iniciat un treball de col·laboració per tirar endavant un projecte artístic i expositiu que visibilitzi el vincle entre l'art, la ciència i la salut en el marc excepcional de l'actual pandèmia.

La proposta, liderada per Can Manyé, va néixer a mitjans del 2020, després de la primera onada de la Covid-19. Des de llavors, investigadors de Germans Trias han mantingut reunions periòdiques amb artistes de diferents disciplines i membres de l'Espai d'Art i Creació Can Manyé per desenvolupar un projecte expositiu que veurà la llum a la tardor del 2021.

A banda de l'exposició, es programaran tot un seguit d'activitats culturals i de pensament contemporani a l'entorn de la relació art i ciència, amb l'objectiu de generar coneixement i obrir línies de debat i reflexió que ajudin a comprendre i viure millor la complexitat del moment present.

Nou agents del món artístic, sanitari i cultural cooperen en aquest projecte. Nora Ancarola i Jo Milne, dues artistes de renom i llarga trajectòria vinculades al món científic, seran les encarregades de desenvolupar la mostra. Per part de l'Hospital Germans Trias,  Roger Paredes i Lourdes Mateu, professionals del Servei de Malalties Infeccioses i investigadors de la Fundació Lluita Contra la Sida, col·laboraran amb les artistes per construir el marc de reflexió, acompanyats per la investigadora de l'Institut Germans Trias i Pujol (IGTP) Cristina Vilaplana. També participen en el projecte l'assagista i crític d'art Manuel Guerrero i el videoartista encarregat d'enregistrar tot el procés de gestació, debat i elaboració de la proposta expositiva, Adolf Alcañiz. Finalment, Mercè Pomer i Queralt Morros, de l'Espai d'Art i Creació de Can Manyé, hi participen com a coordinadores i impulsores del projecte.

L'exposició resultant de tot aquest treball col·laboratiu es podrà visitar a Can Manyé i a l'Hospital Germans Trias, que acollirà part de les peces que configuraran la mostra. La programació d'activitats entorn de l'exposició està previst que inclogui obres escèniques, concerts, xerrades i debats, entre d'altres activitats.

Can Manyé, Espai d'Art i Creació de l'Ajuntament d'Alella: és un equipament cultural públic dedicat a la creació, producció i difusió de l'art, la cultura i el pensament contemporani. Té per objectiu desenvolupar programes de recerca, producció i exhibició de projectes artístics duts a terme per creadors professionals d'àmbit local, nacional i internacional, tant a nivell formal com conceptual, per contribuir així al desenvolupament, la difusió de la cultura i el pensament crític.

L'Hospital Germans Trias i Pujol: és un centre públic, situat en el marc del Campus Can Ruti, que presta atenció sanitària d'alta complexitat a les 800.000 persones que viuen al Barcelonès Nord i al Maresme, així com a alguns ciutadans d'altres territoris catalans en el cas de determinades patologies, en què l'hospital és referència per a fins a 1.200.000 habitants. L'Hospital el gestiona la Gerència Territorial Metropolitana Nord de l'Institut Català de la Salut (ICS), que també és responsable de l'Atenció Primària del Barcelonès Nord, el Maresme, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental.

L'Institut Germans Trias i Pujol: és un centre públic de recerca català que té per objectiu contribuir a la millora de la salut de les persones a través del coneixement científic i de la seva transferència. Acreditat com a centre d'excel·lència per l'Instituto de Salud Carlos III, i paraigua de l'activitat investigadora de l'Hospital Germans Trias, és al Campus Can Ruti de Badalona, on està fortament connectat amb la resta d'institucions que hi fan recerca: Institut Català d'Oncologia, Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, Universitat Autònoma de Barcelona, Institut Guttmann, Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras per a la Investigació contra la Leucèmia, Fundació Lluita contra la Sida, Banc de Sang i Teixits i Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya.

La Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses (FLS): és una entitat sense ànim de lucre dedicada a desenvolupar projectes d'investigació clínica i promoure estudis que tenen com a principal objectiu millorar la qualitat de vida dels pacients. Va ser creada el 1992 pel Doctor Bonaventura Clotet i comparteix seu a l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona amb l'Institut d'Investigació de la Sida IrsiCaixa, dedicat a la investigació bàsica del VIH i d'altres patògens infecciosos. El treball conjunt de la FLS, IrsiCaixa i l'Hospital Germans Trias i Pujol i la constant transferència de coneixements entre professionals d'aquestes institucions, converteix aquesta tríada en un referent únic a nivell internacional, connectat amb centres d'investigació de prestigi d'arreu del món. Els seus professionals formen part de la Comissió de la OMS (Organització Mundial de la Salut) sobre la resistència del VIH als medicaments i col·laboren en l'elaboració de guies clíniques i polítiques de salut pública a nivell global.

NOTA DE PREMSA

Nota de premsa projecte art i ciència OK

Nota de premsa projecte art i ciència OK

Fitxer: Nota_de_premsa_CM_i_CR__1___2___1_.pdf

Format: Acrobat-PDF
Pàgines: 4
Mida: 551.3 kB

Fotos: Adolf Alcañiz

Can Manyé i Germans Trias (Autoria: Adolf Alcañiz) Can Manyé i Germans Trias (Autoria: Adolf Alcañiz)