Publicat el 14 de marš de 202014.03.2020
Reial decret

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dissabte 14 de marš, en sessiˇ extraordinÓria, el Reial decret pel qual es declara l'estat d'alarma que estableix mesures extraordinÓries a tot el territori de l'Estat per tal d'evitar la propagaciˇ del coronavirus. 

El decret limita la lliure circulaciˇ dels ciutadans a tot Espanya com a mesura per frenar l'expansiˇ del coronavirus. La circulaciˇ s'haurÓ de fer individualment. NomÚs les persones amb necessitats o per causa justificada podran anar acompanyades.

┌nicament es podrÓ circular per la via p˙blica en vuit sup˛sits:

  • Per comprar aliments, productes farmacŔutics i de primera necessitat
  • Per anar a centres sanitaris
  • Per anar i torna a la feina per efectuar prestaciˇ laboral, professional o empresarial
  • Per retornar al lloc de residŔncia habitual
  • Per assistir i tenir cura de gent gran, menors, persones dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables
  • Desplašaments a entitats financeres
  • Desplašaments per forša major o situaciˇ de necessitat.

Amb el decret, queda suspesa activitat comercial minorista a excepciˇ dels establiments de venda de productes de primera necessitat, premsa, combustibles, estancs, aliments animals de companyia, tintoreries, perruqueries. Els horaris dels comeršos que tinguin permÝs per obrir serÓ  nomÚs el necessari i s'hauran d'evitar les aglomeracions i mantenir les distÓncies de seguretat.

Les autoritats competents adoptaran les mesures necessÓries per garantir l'abastiment en els llocs de consum i el funcionament dels serveis dels centres de producciˇ, i permetre la distribuciˇ d'aliment des de l'origen fins als establiments comercials de venda al consumidor. En cas que fos necessari i per raons de seguretat es podrÓ ordenar que les forces de seguretat escortin els vehicles de transport alimentari i de bÚns de primera necessitat.

El govern espanyol tambÚ garantirÓ el subministrement d'energia i aigua a totes les llars.

Es mantenen el 100% del transports de rodalies. Es redueixien a la meitat els de mitja distÓncia.

L'assistŔncia a llocs de cult, cerimonies civils i religioses, incloses les f˙nebres no es prohibeixen, per˛ s'hauran evitar les aglomeracions i mantenir les distÓncies de seguretat i el transport de viatgers per carreteres. 

Es mantÚ el tancament de bars i establiments d'oci i restauraciˇ, que nomÚs podran fer servei de repartiment a domicili, i el tancament dels centres educatius. 

L'estat d'alarma afecta tot el territori de l'Estat i  entrarÓ en vigor aquest mateix dissabte, una vegada sigui publicat al BOE. En principi tindrÓ una durada de quinze dies, que podran ampliar-se a dues setmanes prŔvia aprovaciˇ del CongrÚs.

MÚs informaciˇ nota informativa Associaciˇ Catalana de Municipis