Notícies
Publicat el 14 de març de 202014.03.2020
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
La declaració de l'estat d'alarma restringeix la mobilitat i circulació a la via pública
Reial decret

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dissabte 14 de març, en sessió extraordinària, el Reial decret pel qual es declara l'estat d'alarma que estableix mesures extraordinàries a tot el territori de l'Estat per tal d'evitar la propagació del coronavirus. 

El decret limita la lliure circulació dels ciutadans a tot Espanya com a mesura per frenar l'expansió del coronavirus. La circulació s'haurà de fer individualment. Només les persones amb necessitats o per causa justificada podran anar acompanyades.

Únicament es podrà circular per la via pública en vuit supòsits:

  • Per comprar aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat
  • Per anar a centres sanitaris
  • Per anar i torna a la feina per efectuar prestació laboral, professional o empresarial
  • Per retornar al lloc de residència habitual
  • Per assistir i tenir cura de gent gran, menors, persones dependents, amb discapacitat o especialment vulnerables
  • Desplaçaments a entitats financeres
  • Desplaçaments per força major o situació de necessitat.

Amb el decret, queda suspesa activitat comercial minorista a excepció dels establiments de venda de productes de primera necessitat, premsa, combustibles, estancs, aliments animals de companyia, tintoreries, perruqueries. Els horaris dels comerços que tinguin permís per obrir serà  només el necessari i s'hauran d'evitar les aglomeracions i mantenir les distàncies de seguretat.

Les autoritats competents adoptaran les mesures necessàries per garantir l'abastiment en els llocs de consum i el funcionament dels serveis dels centres de producció, i permetre la distribució d'aliment des de l'origen fins als establiments comercials de venda al consumidor. En cas que fos necessari i per raons de seguretat es podrà ordenar que les forces de seguretat escortin els vehicles de transport alimentari i de béns de primera necessitat.

El govern espanyol també garantirà el subministrement d'energia i aigua a totes les llars.

Es mantenen el 100% del transports de rodalies. Es redueixien a la meitat els de mitja distància.

L'assistència a llocs de cult, cerimonies civils i religioses, incloses les fúnebres no es prohibeixen, però s'hauran evitar les aglomeracions i mantenir les distàncies de seguretat i el transport de viatgers per carreteres. 

Es manté el tancament de bars i establiments d'oci i restauració, que només podran fer servei de repartiment a domicili, i el tancament dels centres educatius. 

L'estat d'alarma afecta tot el territori de l'Estat i  entrarà en vigor aquest mateix dissabte, una vegada sigui publicat al BOE. En principi tindrà una durada de quinze dies, que podran ampliar-se a dues setmanes prèvia aprovació del Congrés.

Més informació nota informativa Associació Catalana de Municipis 

 

Informació relacionada
Pujar al principi de la pàgina