Publicat el 12 de maig de 202312.05.2023
Lectures contra la LGTBIQfòbia

Amb motiu del Dia Internacional contra l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia (LGTBIQfòbia), que se celebra el 17 de maig, la Biblioteca Ferrer i Guàrdia recomana la lectura de diferents llibres, que formen part del seu fons documental, que ajuden a reafirmar la tolerància zero a qualsevol discriminació per orientació sexual, identitat i/o expressió de gènere. Entre les lectures recomanades hi ha una part adreçada al públic infantil i una altra a persones adultes. Són lectures que apropen a la diversitat sexual i de gènere i contribueixen a desmuntar prejudicis i a normalitzar i valorar la diversitat. 

Lectures infantils 

  • Per què es riuen de Noa?, d'Àlex Font

Hi ha persones baixes i persones altes, n'hi ha de rosses i n'hi ha de morenes, amb els cabells curts i amb els cabells llargs... Totes les persones som diferents, però totes mereixem que ens vulguin tal com som i que ens cuidin.

  • Camioneres, de Bel Olid

De vegades tens molt clar com ets... fins que descobreixes que pots ser d'altres maneres. La nostra protagonista és camionera. Una invitació no només a ser qui ets sinó a ser qui pots ser si obres les possibilitats i trenques amb les inèrcies que ens limiten.

  • Ella és el meu papa, de Sarah Savage i Joules Garcia

El papa es diu Helena. Abans era un noi i ara és una noia. L'any passat va fer una cosa que es diu transició. Es va deixar els cabells llargs, es pinta les ungles de colors bonics i va començar a tenir un aspecte diferent.

  • Nenes i nens, d'Aingeru Mayor i Susana Monteagudo

Al món hi ha moltes nenes i molts nens. Milers de milions. I no n'hi ha dos que siguin iguals. Cadascuna, cadascun, és nena o nen a la seva manera.

  • Superamigue, de Lucia Manusovich 

El conte de la Superamigue és un viatge que travessa nombroses experiències i que ens convida a submergir-nos en una història de preguntes, reptes i aprenentatges en relació amb el tema de la diversitat corporal, les identitats de gènere i els vincles. 

  •  Les arracades que vaig perdre, de Sandra Alonso 

El Jordi vol portar arracades, com la seva amiga, però la mala reacció dels seus pares els entristeix i no entenen el perquè de la seva negativa. A partir d'aquell moment, tramen un pla per aconseguir que el Jordi pugui portar arracades amb total llibertat.

  • Qui ets tu?, de Brook Pessin-Shedbee 

És un llibre que t'ajuda a tenir converses amb mainada sobre què és el gènere, i està recomanat a partir dels tres anys. Amb un llenguatge senzill i directe, aborda com vivim el gènere, en el nostre cos, com ens expressem i com és la nostra identitat de gènere.

     

    Per a públic adult, us presentem dues propostes per tal d'apropar-nos a la diversitat sexual i de gènere.

    •  Mariquita: Una història autobiogràfica sobre l'homofòbia, de Juan Naranjo

    Una història autobiogràfica sobre l'homofòbia és un còmic en què explica episodis durs de la seva infantesa i adolescència amb un toc d'humor i deixant una sensació d'optimisme. 

    • Unsex me!, de Jaume Ferrer Carmona

    El primer dia els companys de classe decideixen que en Jacob és una nena i que és intocable. L'home que al cap dels anys estima el seu cos de sexes confosos se'n voldria venjar perquè els odia amb tot l'odi que el Jacob no els ha tingut mai. Qui pot aturar la violència dels infants?

    •  Ni falda ni pantalons, jo, de Teresa Hidalgo Cebolla

    Aquesta guia neix per a reivindicar l'educació en valors LGTBIQ a les escoles i a la resta d'institucions socials. Té dos propòsits bàsics: desmuntar prejudicis i contribuir a normalitzar i valorar.