Publicat el 10 de maig de 202210.05.2022
Foto lliurament infoparticipa

L'Ajuntament d'Alella ha revalidat per novè any el Segell Infoparticipa, que reconeix la qualitat i la transparència dels webs municipals, assolint el 100% dels 52 indicadors avaluats. Aquest distintiu l'atorga el Grup de Recerca en Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i és el màxim reconeixement a la qualitat i a la transparència de la comunicació local pública. 

El Segell InfoParticipa es va concebre l'any 2013 pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) amb l'objectiu d'incentivar les bones pràctiques en comunicació pública local. L'any 2016 es van ampliar els indicadors per adaptar-los als paràmetres de la Llei de transparència. Alella ha rebut el segell en totes les edicions.  En les dues darreres avaluacions s'ha assolit el 100% dels indicadors.

Podeu consultar els indicadors avaluats en aquest enllaç

A l'acte de lliurament de distintius de transparència, que ha tingut lloc aquest dilluns 9 de maig a la Sala d'Actes del Rectorial de la UAB, ha assistit el regidor de Serveis Interns, Israel Payà, en representació de l'Ajuntament d'Alella. El d'Alella és un dels 43 ajuntaments de tot Catalunya que compleixen amb el 100% dels indicadors de transparència que s'avaluen, del total de 136 que han rebut enguany el Segell de Transparència.

Mapa infoparticipa alella

Criteris d'avaluació

El Mapa Infoparticipa és una eina impulsada pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB l'any 2012, en analitzar la informació dels webs dels 947 ajuntaments catalans, per a fomentar la transparència i la qualitat de la informació de les administracions locals. L'any 2013, el LPCCP va plantejar l'atorgament del Segell Infoparticipa i, per a tal fi, es va crear el Consell Certificador, encarregat de contrastar les avaluacions de l'equip, que està integrat per membres de l'associació catalana i de la federació de municipis, de l'oficina antifrau, del col·legi de periodistes, de l'Associació de Comunicació Pública i del món acadèmic. L'any 2020, el LPCCP es va fusionar amb el grup de recerca Publiràdio per formar el nou grup Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET), responsable del Mapa Infoparticipa.

Els indicadors que utilitza el ComSET per avaluar la informació publicada als webs de les administracions responen a les següents qüestions bàsiques:

  • Qui són els representants polítics
  • Com gestionen els recursos col·lectius
  • Com gestionen els recursos econòmics
  • Quina informació proporcionen sobre el municipi i la gestió dels recursos col·lectius
  • Quines eines ofereixen per a la participació ciutadana

Els resultats de l'anàlisi s'introdueixen a la plataforma mitjançant un gestor de continguts que publica automàticament els resultats georeferenciats en un GoogleMap, amb el percentatge que ha assolit cada web i la seva traducció en una tonalitat que, d'acord amb “l'infòmetre”, és de color blanc si no s'ha arribat al 25%, de color groc si està per damunt i no s'arriba al 50%, de color verd clar si se supera el 50% i no s'arriba al 75%, i de color verd fosc si la puntuació és superior al 75%. A partir d'aquests resultats, el consell certificador del Segell Infoparticipa decideix atorgar les distincions.

Reconeixement a la maduresa digital

Enguany l'Ajuntament ha rebut un doble reconeixement a la transparència i les bones pràctiques com administració electrònica. A banda de l'Infoparticipa, l'Ajuntament d'Alella també ha estat guardonat, per primera vegada, amb un reconeixement per la seva Maduresa Digital dins del distintius que atorga cada any l'Administració Oberta de Catalunya (AOC) a les administracions catalanes capdavanteres en administració digital i govern obert. Alella és una de les administracions locals millors posicionades dins de la categoria de municipis d'entre 5.000 i 20.000 habitants, on ha estat reconeguda entre els deu municipis Tot10, d'aquesta franja de població.

El lliurament de reconeixements es va fer dimarts, 3 de maig, al Teatre Auditori de Llinars del Vallès.  L'objectiu dels Reconeixements Administració Oberta és valorar i reconèixer la implantació i l’ús dels serveis d'administració electrònica i la seva conseqüent transformació digital en la seva relació amb la ciutadania i en la seva gestió interna i el govern obert.

Aquests reconeixements es donen segons l’Índex de Maduresa Digital  que realitza l'AOC i que es determina a partir de l'anàlisi d'uns indicadors objectius, les dades d’ús dels serveis AOC i de l'anàlisi dels webs de 947 ajuntaments i 42 consells comarcals.

D'aquesta manera les administracions locals tenen a la seva disposició informació rigorosa per conèixer el seu estat de situació, els seus punts forts i els àmbits de millora. També es poden fer comparacions amb altres administracions similars o bé amb les que lideren la transformació digital.

L’Índex de Maduresa Digital és una iniciativa única, tant en l'àmbit estatal com europeu, que permet avaluar amb rigor el grau de maduresa de la transformació digital d'un ens públic.

En aquesta VI edició han estat guardonats 81 ens locals catalans repartits en set categories d'acord amb el nombre d'habitants dels ens i la seva naturalesa.

Més informació en aquest enllaç