Notícies
Publicat el 5 d'octubre de 202005.10.2020
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Protocol d'actuació davant la detecció de vespes asiàtiques
Vespa velutina

Alguns veïns del barri de Mas Coll han advertit de la presència de vespes asiàtiques a la zona els últims dies. Aquesta espècie (vespa velutina nigrithorax), que s'ha introduït al nostre país darrerament provinent de la Xina, el nord de l'Índia i Indonèsia, és un predador molt agressiu de les abelles, així com d'altres vespes i altres pol·linitzadors importants. La seva presència té un greu impacte en la biodiversitat d'insectes natius i en els serveis de pol·linització en general.

Tenint en compte que s'alimenta principalment de larves d'abella, l'impacte sobre l'activitat econòmica dels apicultors és fulminant. També pot afectar la producció de fruita pel seu efecte negatiu en la pol·linització. Instal·la els seus nius, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com agrícoles o boscoses.

La destrucció dels nius, que es poden començar a veure a partir de juny, és un dels mètodes eficaços per tal de reduir-ne les poblacions. L'època més adequada per a la destrucció dels nius coincideix amb els mesos de setembre i octubre, moment en què el niu té les dimensions i la capacitat màxima. Com que es tracta d'una vespa diürna, els nius s'han de destruir a trenc d'alba o al capvespre quan les vespes estan més inactives.

En cas que se'n detecti un niu actiu cal avisar els agents rurals (935617000). La persona que detecti un niu ha de mantenir-se a una distància mínima de 5 metres i no acostar-s'hi sense l'equip de protecció adequat.

El comportament de la vespa asiàtica no és agressiu amb les persones, excepte quan estem a pocs metres d'un vesper. A més de 5 metres de distància del niu no acostuma a haver-hi perill i quan s'estan alimentant o bevent aigua i d'altres líquids no presenten cap comportament agressiu cap a les persones encara que aquestes estiguin a prop. De tota manera en aquests casos s'ha d'evitar entrar en contacte amb aquests insectes i molt rarament hi pot haver un atac. Només en casos de tocar directament una vespa o intentar capturar-la la picada pot ser molt probable.

A la imatge podeu observar les diferents espècies de vespes autòctones i la vespa asiàtica per assegurar-vos que el que realment veieu siguin exemplars de la velutina.

 

Pujar al principi de la pàgina