X
Procés de participació de la diagnosi de la Festa Major
Notícies
Publicat el 5 de setembre de 201905.09.2019
CompartirComparteix al FacebookCompartir a Twitter
Versió per imprimir
Front comú dels municipis contra els requeriments d'ENDESA
En el cas d'Alella es reclamen 13.051 euros per impagament d'una desena de famílies en situació de vulnerabilitat
Foto reunió alcaldes pobresa energètica

La regidora de Serveis a les Persones, Laura Ribalaiga, ha assistit aquest dimecres, 4 de setembre, a la reunió convocada per la Diputació de Barcelona amb representants dels municipis de la Demarcació de Barcelona per tal de donar resposta coordinada i conjunta a de les reclamacions que els ajuntaments han rebut per part d'Endesa de tallar el subministrament elèctric a les famílies vulnerables si els ajuntaments no satisfan el 50% del deute acumulat. 

Uns 250 municipis de Catalunya han rebut aquest estiu una carta de la companyia en la qual s'insta els ajuntaments a fer efectiu el pagament del deute sota l'amenaça de iniciar els procediments de suspensió de subministrament a les famílies afectades a partir de l'1 d'octubre. En el cas d'Alella, la carta va arribar l'1 d'agost i es demana el pagament d'un deute que ascendeix a 13.051 euros d'una desena de famílies. 

Durant la reunió, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, va transmetre  tranquil·litat als ajuntaments i els va instar a no pagar el deute que reclama l'ENDESA i a actuar amb unitat i contundència per fer complir la Llei 24/2015. Aquesta llei, aprovada pel Parlament de Catalunya, estableix el principi de precaució i assegura el dret d'accés als subministraments bàsics d'aigua potable, gas i electricitat a les persones i unitats familiars en situació en risc d'exclusió social, evitant el tall d'aquests subministraments.

En aquest sentit, Marín ha expressat que la voluntat de la Diputació ha estat «traslladar a tots els municipis de Barcelona, que és extensiu a tots els municipis de Catalunya, que no facin res de forma unilateral»; afegint que «no és un tema a resoldre des de cada municipi» i remarcant que la Diputació de Barcelona ja s'ha posat «en contacte amb les administracions i l'empresa que ha enviat aquesta carta».

Així mateix, la presidenta de la Diputació ha explicat que les cartes s'han enviat «en un to que considerem inadequat, amenaçant amb el tall del subministrament dels veïns i veïnes que estan afectats per aquesta qüestió de la pobresa energètica»; a més de recordar que, a principis d'agost, «era un moment inadequat per enviar una carta a tots els municipis que s'acabaven de constituir».

No obstant, Marín ha volgut detallar que «el més senzill i més fàcil és que haguessin enviat una carta a la Generalitat de Catalunya i no als centenars d'alcaldes i alcaldesses».

A la reunió, que també ha comptat amb la intervenció de la presidenta de l'Àrea de Cohesió Social, Ciutadania i Benestar, Lluïsa Moret, han assistit l'Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, la Taula Tercer Sector i l'Aliança contra la Pobresa Energètica.

Suport específic per combatre la pobresa energètica des del 2016

La lluita contra la pobresa energètica ha estat un dels eixos estratègics de la Diputació de Barcelona en els últims anys. Com a resposta a la creixent necessitat d'una part de la població, la Diputació de Barcelona va impulsar el 2016 un programa específic per combatre aquesta situació.

Cal recordar que, ara fa dos anys, la Diputació de Barcelona ja va promoure conjuntament amb la Generalitat, les diputacions de Girona, Tarragona i Lleida, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, l'Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis, un protocol de conveni per fer front a aquesta situació, document que no va ser acceptat per les empreses energètiques.

FONT: Diputació de Barcelona. 

 Foto: Òscar Ferrer / Diputació de Barcelona

Pujar al principi de la pàgina